kom_eitjes

Pasteuriseren is het proces waarbij bacteriën in en op het ei door verhitting worden vernietigd, zonder de eischaal te beschadigen. Pasteuriseren heeft tot doel het aantal micro-organismen te verminderen tot een ‘veilig’ niveau waarbij het niet waarschijnlijk is dat ze ziekten kunnen veroorzaken. Het pasteuriseren is alom gekend bij melk.

De pasteurisatie reduceert drastisch het risico op salmonella enteritidis infecties van eieren en bovendien maakt het de schaal zo goed als vrij van bacteriologische contaminatie. Of het nu gaat om kooi, vrije uitloop, scharrel, bio, … eieren, allemaal kunnen ze besmet zijn aan de buiten- en/of binnenzijde. Er is vaak geen smaak, textuur of visueel verschil tussen besmette en veilige eieren hetgeen controle moeilijk maakt.

Een nieuw uniek proces om vers & ongewijzigd in de schaal, eieren te pasteuriseren. Lodewijckx nv is de eerste Europese fabrikant die een technologie op commerciële schaal heeft ontwikkeld om schaaleieren te pasteuriseren. In nauwe samenwerking met industriële partners en de Katholieke Universiteit van Leuven (KUL) ontwikkelde Lodewijckx een ei-pasteur systeem.

gratis_proberen